Oikean sulateliiman valinnalla saavutetaan huomattavia tuotannollisia etuja

Sulateliimatuotteita on paljon erilaisia, kuten myös niiden käyttökohteita. Tutustu tästä minkälaisia hyötyjä voit saada oikealla sulateliimavalinnalla.

Nykyään eri liimavaihtoehtoja on paljon eri käyttökohteisiin, puhumattakaan niiden valmistajista. Heillä on omat intressinsä sen suhteen, että minkä tuoteryhmän liimojen tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostetaan enemmän kuin toiseen. Toisin sanoin, se mikä myy parhaiten, siihen satsataan.

Sulateliimojen maailma on näistä etenkin sellainen, jossa oikean tuotteen valinnalla, voidaan saavuttaa ennen kaikkea tuotannollisia etuja, mutta myös säästöjäkin. Liimavalmistaja Jowat on ollut pitkään tällä saralla alansa parhaimpia, sillä eri sulateliimat, kuten EVA (etyylivinyyliasetaatti), PO (polyolefiini) sekä PUR (polyuretaani), ovat eräitä heidän tunnetuimpiaan tuotteita teollisuudessa.

EVA-liimat ovat todennäköisesti kaikista tunnetuimpia sulateliimoista. Puhuttaessa ”sulateliimoista”, moni ajattelee jo automaattisesti EVA-liimaa. Ei ihme sinänsä, onhan se käytetyin sulateliima levykalusteteollisuudessa. EVA-liiman suosio piilee sen käyttäjäystävällisyydessä sekä helppokäyttöisyydessä. Värien saatavuuskin on hyvä: beigestä mustaan ja jopa kirkastakin löytyy. Eri täyteainepitoisuuksilla saadaan vaihdeltua EVA-liimoissa tarttuvuutta, joka on tärkeä ominaisuus silloin, kun käytetään eri levymateriaaleja. Pienemmällä täyteainepitoisuudella saadaan myös aikaan ohuempaa liimasaumaa reunalistoituksessa sekä se myös lähtökohtaisesti sotkee vähemmän. Matalampi täyteainepitoisuus tuo myös pidemmässä juoksussa säästöjä verrattuna täytettyyn liimaan, sillä liiman levitysmäärä on pienempi.

Seuraavat EVA-sulateliimat ovat olleet Jowatin myydyimpiä Suomessa:

  • Jowatherm® 280.30/31 – Täyttämätön, värivaihtoehdot kellertävän läpikuultava (.30) ja valkoinen (.31). Soveltuu hyvin muun muassa massiivipuulistojen reunanauhoitukseen sekä tiheämmille levymateriaaleille, kuten MDF:lle sekä kosteudenkestävälle lastulevylle (P3). Saatavana granulaatteina.
  • Jowatherm® 280.50/51 – Vähän täytetty, värivaihtoehdot beige (.50) ja valkoinen (.51). Täyteasteen johdosta ensisuositus käyttökohteesta riippumatta. Saatavana granulaatteina.
  • Jowatherm® 280.58 – Täyttämätön, väri kirkas/väritön. Soveltuu käytettäväksi hyvin kaikkiin käyttökohteisiin reunalistoituksessa, myös muotolistoitukseen. Kirkkaan liiman etuna on käytettävyys eri reunanauha- ja laminaattivärien kanssa, jolloin liima ei tarvitse välttämättä vaihtaa kesken sarjan. Saatavana granulaatteina.
  • Jowatherm® 286.30/31 – Täyttämätön EVA-liima patruunamuodossa Holz-Her -reunalistoituskoneille. Värivaihtoehdot kuulas (.30) ja valkoinen (.31). Soveltuu hyvin muun muassa massiivipuulistojen reunanauhoitukseen sekä tiheämmille levymateriaaleille, kuten MDF:lle sekä kosteudenkestävälle lastulevylle (P3).
  • Jowatherm® 286.60/61/62/63 – Vähän täytetty EVA-liimaa patruunamuodossa Holz-Her -reunalistoituskoneille. Värivaihtoehdot beige (.60), valkoinen (.61), ruskea (.62) ja musta (.63). Täyteasteen johdosta ensisuositus käyttökohteesta riippumatta.

 

Polyolefiini on ehkä hiukan vieraampaa monelle verrattua EVA-liimaan. PO-liimaa käytettiin ennen paljonkin, etenkin listateollisuudessa, kun halogeenivalot pitivät vielä valtaa markkinoilla. Halogeenivalojen ympärys tyypillisesti lämpesi paljon ja polyolefiiniliiman lämmönkesto tuli tarpeeseen, jotta liimasauma ei alkanut ratkeamaan sen ympäriltä. LED-valojen vallankumous on vähentänyt huomattavasti sen kysyntää markkinoilla. Tästä huolimatta sitä käytetään edelleen sellaisiin käyttökohteisiin, jossa vaaditaan korkeampaa jälkilämmönkestoa, joka on PO-liimalla noin 130 asteen luokkaa (vrt. EVA-liima 90-100 astetta.) Työstettävyydeltään PO ja EVA eivät eroa juurikaan toisistaan.

Seuraavat PO-sulateliimat ovat Jowatin yleisimmät käyttökohteesta riippuen:

  • Jowat-Hightherm® 237.10/11 – Vähän täytetty, värivaihtoehdot beige (.10) ja valkoinen (.11). Hyvä työstettävyys ja luonnollisesti myös jälkilämmönkesto. Saatavana granulaatteina.
  • Jowat-Toptherm® 236.50 – Täyttämätön kalvopinnoitusliima listavalmistajille. Alhainen levitysmäärä täyttämättömyytensä ansiosta. Saatavana granulaatteina myös suursäkeissä.

Polyuretaanisulateliima on tehnyt viime vuosina ryminällä tuloa reunalistoituksen maailmaan syrjäyttämällä perinteisen EVA-liiman, mutta myöskin kuumailma- ja lasertekniikan. Jälkimmäisissä rajoitteiksi ovat muodostuneet reunanauhojen saatavuus, mitä PUR-liiman parissa työskennellessä ei tarvitse miettiä: sen kanssa käy aivan samat nauhat kuin EVA-liimankin kanssa.

Mutta PUR-sulateliiman käyttöhän on vaikeaa, työlästä ja todella aikaa vievää, etenkin laitteiston puhdistamisen osalta? Ja eikös se ole myöskin todella kallista? Vastaus lyhyesti ja ytimekkäästi: ajat muuttuvat.

Ensinnäkin, liimoitin laitteistot ovat kehittyneet valtavasti vuosien varrella, ja tämän johdosta PUR-sulateliiman käyttö on käytännössä jo vaivattomampaa kuin perinteisen EVA- tai PO-liiman granulaattina liimapannussa. Esimerkkinä Biesse Stream-listakoneisiin tehdasasennuksena saatavana Nordsonin PUR-liimoitinlaitteisto, johon liiman voi jättää useammaksi päiväksi sisään, ilman huolen häivää. Tämä on mahdollista sen vuoksi, että liima on suojassa laitteiston sisällä tiiviisti ilmankosteudelta. Liiman sulattamistakaan ei tarvitse jäädä odottamaan, sillä sen saa ajastettua sulatetuksi tiettyyn kellonaikaan mennessä.

Hinnasta puheen ollen, PUR-sulateliima on toden totta arvokkaampia kuin EVA/PO-liimat. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että PUR maksaa karkeasti tuplasti sen verran kuin hyvälaatuinen EVA. Täytyy kuitenkin nyt muistaa, että PUR-liimaa levitetään puolet vähemmän kuin EVA-liimaa, eli hinta per neliömetri onkin jo lähestulkoon saman verran kummallakin. Kaupan päälle saadaan vielä D4-luokan kosteudenkesto sekä ohuempi ja huomaamattomampi liimasauma. Miksipä ei siis siirtyä kokonaan PUR-liiman käyttöön?

Seuraavat PUR-sulateliimat ovat muodostuneet standardeiksi teollisuuteen:

  • Jowatherm-Reaktant® 608.00/01 – Täyttämätön, värivaihtoehdot kuulas (.00) ja valkoinen (.01). Hyvät työstöominaisuudet, ei sotke tai rihmaa. Matala viskositeetin nousu korkeissa lämpötiloissa. Voidaan käyttää myös kalvopinnoituksessa. Saatavana 2 ja 20 kg patruunoina sekä granulaattina.
  • Jowatherm-Reaktant® 607.40/41 – Vähän täytetty, värivaihtoehdot beige (.40) ja valkoinen (.41). Soveltuu kaikille perinteisille reunalistoituskoneille. Saatavana 2,5 kg patruunoina sekä granulaattina.

 

Sulateliimatuotteita on paljon erilaisia, kuten myös niiden käyttökohteita. Tästä syystä Jowat on laatinut soveltuvuustaulukot eri konevalmistajan laitteisiin sekä käyttökohteisiin.

Soveltuvuustaulukot ja apua oikean sulateliiman valinnassa saat alueellasi palvelevalta tarvikemyyjältä:

Itä- ja Pohjois-Suomi
Henri Vauhkonen
puh.  040 723 2755
henri.vauhkonen@penope.fi

Länsi- ja Lounais-Suomi, Uusimaa
Juuso Niinimäki
puh. 050 911 7988
juuso.niinimaki@penope.fi